Ajankohtaista

Sinä kirjoittajana

Kirjoittaminen vaatii kärsivällisyyttä, niin kuin minkä tahansa taidon opettelu, mutta kun malttaa edetä askel askeleelta, välttyy rimakauhuilta ja nauttii tekemisestä. Tyypillisimmin vaiheet etenevät näin:

1. Kirjoitat, ihan mitä vaan.

On parempi kirjoittaa vaikka huonoakin tekstiä kuin olla kirjoittamatta mitään. Aluksi on tärkeää, että kirjoitat vaikka päiväkirjaa, muistiinpanoja, tunteiden purkua ajatuksenvirtana, käyt kursseilla yms. koska jokainen sana vie sinua eteenpäin.

2. Kirjoitat tarinaa itsellesi.

Kirjoitat aina ensin itsellesi, ennen kuin kukaan muu näkee tekstiäsi. Tällöin tärkeintä on saada tarina kerrotuksi, ja ideat, ajatukset ja tunteet paperille (tai siis wordille). Anna mennä! Myöhemmin voit muokata tarinaa paremmaksi ja mieleiseksi.

3. Kirjoitat tarinaa lukijalle.

Mikäli haaveilet kustannussopimuksesta tai muusta julkaisusta, mielenkiintoisen tarinan lisäksi tulee tekstissä olla taitoa: miten saat lukijan kiinnostumaan tekstistäsi? Tarjoatko jotain, johon voi samastua vai jotain uutta tietoa, elämyksiä tai viihdyttävän tarinan?   

Mistä tiedät, onko käsikirjoituksesi valmis?

Nopein keino saada selvyys siihen, mitä jo osaat ja mitä tulisi kehittää, on pyytää palautetta asiantuntijalta.

Kaverisikin voi lukea tekstisi, mutta todennäköisin palaute on: "Tykkäsin". Se ei kuitenkaan vielä anna sinulle tarvittavaa informaatiota, mikä tekstissä toimii ja mikä ei.  

Tarvitset palautetta ammattilaiselta, joka näkee esimerkiksi seuraavat asiat:

-Teema, tarinan kantavuus ja kiinnostavuus, rakenne, juonenkulku, henkilöhahmot, kieli, tyyli, selkeys ja syvyys.

Ammattilaisen palautteen avulla voit säästää jopa vuosia omaa yrittämistä ja pähkäilyä, ja pääset vain muutamassa päivässä kehittämään tekstiäsi lisää. 

Tiedät myös, kannattaako sinun esimerkiksi lähettää tekstisi kustantamoihin nyt. Säästät sen kortin käytön, jos tekstisi kaipaakin vielä muokkaamista, sillä jos tekstisi ei mene läpi kustantamoissa, et saa heiltä mitään palautetta, etkä edelleenkään tiedä, mitä mieltä kirjoituksistasi ollaan. 

Kysy lisää arvostelupalvelustani. 

Laskutus tapahtuu osuuskunta Heimon kautta.

Asiakaskokemus:

"Loistava palaute, juuri sellainen kuin kaipasin! Koska haluan kirjoittaa hyvin, odotin saavani arvostelupalvelusta korjaus- ja muokkausehdotuksia tekstiin ja niitä juuri sain. Ilahduin myös kehuista.

Omalle tekstille sokeutuu ja oma tarina kaikkine yksityiskohtineen on liian tuttu. Itsestään selvää ei osaa selittää. Mun ongelma on myös se, että mun on vaikea lukea omaa tekstiä itse ja muokata sitä, koska se on mun elämä ja muistot sattuu.

Palautteen pohjalta uskon nyt itseeni kirjoittajana enemmän, mutta uskallan myös rohkeammin alkaa muokata "valmista" tekstiäni ymmärtäen, että se on vaan se työ mikä täytyy tehdä, jotta käsikirjoituksesta tulee oikeasti valmis teos. Kiitos!"

-Meri Mattus

Asiakaspalautteita kursseistani

Valmennuksessa oli hyvää tekeminen. Kirjoituksia jaettiin muiden kanssa, vaikka se olikin pelottavaa. Kiinnostavaa. Ihanan rento ohjaaja. Olin liikuttunut kurssin tehtävistä.

Elämäni tarinat -pilottiryhmän osallistuja


Hyviä harjoituksia, kiva yhdistelmä kirjoittamista, life coachingia, NLP:tä jne. Sadun ohjaustyyli oli hyvä ja kannustava. Uusia oivalluksia itsestäni ja elämästäni.

Elämäni tarinat -pilottiryhmän osallistuja

Hienot, ajatuksia herättävät harjoitukset. Hyvää oli myös se, että kaikki osallistujat uskalsi kertoa kipeistäkin asioista.

Elämäni tarinat -pilottiryhmän osallistuja